het internetportaal voor de bouwsector
BouwOnline

Zoek

Search
Printable version Aan favorieten toevoegen Doorsturen naar vriend of collega Bookmark and Share
  Nieuws  

Prefab ophoudruimten voor gerechtsgebouw Breda

 
  Abonneren op nieuwsbrief  17 okt 2016

Breda krijgt een nieuw gerechtsgebouw, dat in 2018 haar deuren opent. In opdracht van InBalans leverde Haitsma Beton een aantal ophoudruimten ten behoeve van gehechten. Het voegloos storten van een complete unit vraagt om een innovatieve oplossing tijdens de productie.

Het gerechtsgebouw krijgt de beschikking over ophoudruimten. Dit zijn ruimten waar gehechten wachten tot een zitting begint. InBalans heeft in de tenderfase gekozen voor prefab units. ‘Mede gezien de productie ervaring van Haitsma met prefab cellen voor de penitentiaire inrichting Zaanstad, is hierdoor een samenwerking ontstaan’, zegt Rutger Veldhoen, projectleider Visser & Smit Bouw. ‘Bovendien gaat de bouwsnelheid flink omhoog met prefab units. Daarnaast hanteert Haitsma Beton een goede prijs/kwaliteitverhouding en kwam het bedrijf met een innovatieve bekistingsoplossing om de units voegloos te storten.’

Prefab ophoudruimten voor gerechtsgebouw Breda

Voegloos

De wanden en het dak van de units zijn voegloos gestort. Rutger Veldhoen legt uit waarom: ‘De units moeten molestbestendig zijn. Omdat InBalans 30 jaar verantwoordelijk is voor de exploitatie, is een voegloze unit functioneel.’ Het storten vroeg wel de nodige inventiviteit. Klaas Ellens, accountmanager utiliteitsbouw bij Haitsma Beton legt uit: ‘De binnenbekisting konden we na de uitharding van het beton iets naar binnen verplaatsen. Vervolgens is de buitenbekisting verwijderd en tilden we het betonnen casco omhoog, waarna de binnenbekisting is verwijderd. Het betonnen casco is vervolgens op een betonnen vloerplaat geplaatst, waarna de vloer is gestort. Deze vloer zal in het werk door InBalans afgewerkt worden middels een troffelvloer.’ Het betonnen zitbankje en de sparingen voor de E- en W-installaties zoals, intercom, elektra en lucht, zijn in de fabriek mee gestort.

Contactgeluid

Geluiden uit de ophoudruimten kunnen onrust veroorzaken in andere ophoudruimten. Dus zijn alle units akoestisch ontkoppeld. Rutger Veldhoen: ‘De units staan zo naast elkaar dat er een kleine open spouw resteert. Die zetten we dicht met een flexibele vulling. Bovendien staan de units op akoestische blokken.’
De levering van de units vond plaats in augustus en september 2016. ‘We hebben met de architect de fabriek in Kootstertille bezocht om te kijken naar de productie. Dat geeft vertrouwen’, besluit de projectleider.

Het gerechtsgebouw

In het nieuwe gerechtsgebouw nemen de Rechtbank, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming hun intrek. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft InBalans de opdracht gegeven, middels een DBFMO-contract. Deze organisatie is 30 jaar verantwoordelijk voor het ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en de facilitaire dienstverlening. InBalans is een samenwerkingsverband tussen Facilicom, Visser & Smit Bouw en HOMIJ.

Haitsma Beton: De pionier in prefab
Haitsma Beton is gespecialiseerd in het produceren van prefab betonnen elementen en heipalen voor bruggen, viaducten, stadions, parkeergarages en specifieke werken. Daarnaast produceert men betonnen barriers. Het bedrijf ontwikkelt voortdurend nieuwe en betere producten en procédé’s, die zij afstemt op veranderende marktbehoeften, wet- en regelgeving en technische inzichten. Haitsma Beton is gevestigd in Kootstertille (Friesland). Kijk voor meer informatie op www.haitsma.nl.

Vraag informatie aan van HAITSMA BETON B.V. KOOTSTERTILLE
 
Om meer informatie aan te vragen van HAITSMA BETON B.V. KOOTSTERTILLE kunt u het formulier hieronder gebruiken.
 
*Naam:    
*Email:    
Bedrijf:    
*Type:    
Tel.:    
*Adres:    
*Vraag:    
    (* = Verplicht veld) 
Voeg mij toe aan de verzendlijst voor de gratis 2-maandelijkse BouwOnline nieuwsbrief.  
     
 
 


Zie voor alternatieve termen en overige relevante zoekbegrippen de volgende voorbeelden:
F31 - Beton