het internetportaal voor de bouwsector
BouwOnline

Zoek

Search
Printable version Aan favorieten toevoegen Doorsturen naar vriend of collega Bookmark and Share
  Nieuws  

Unidek SIPS sterke basis voor gevel woontoren Overhoeks

 
  Abonneren op nieuwsbrief  21 okt 2016

Met een hoogte van 75 meter is woontoren B’Mine, toren 1 in de Strip van Overhoeks, de nieuwe blikvanger van Amsterdam-Noord. In slechts een paar maanden tijd monteerde gevelbouwer De Groot & Visser ruim 500 Unidek SIPS gevelelementen in de toren. De constructief sterke en goed isolerende elementen zijn licht van gewicht, waardoor een hoog bouwtempo kan worden bereikt.

B’Mine, gebouwd in opdracht van Pensioenfonds MN en ontwikkelaar AM, telt 23 verdiepingen en krijgt naast commerciële ruimtes 147 appartementen. Hoofdaannemer BAM Woningbouw Amsterdam heeft in overleg met Paul de Ruiter Architects bewust gekozen voor het Unidek SIPS gevelsysteem. De prefab elementen zijn constructief sterk, damp-open en duurzaam. En met een Rc-waarde van 5,0 m2 K/W is de gevel straks ruimschoots beter geïsoleerd dan minimaal vereist is in het Bouwbesluit.

Het Unidek SIPS gevelsysteem vormt de sterke basis voor de gevel van de 75 meter hoge woontoren B’Mine@Overhoeks
Het Unidek SIPS gevelsysteem vormt de sterke basis voor de gevel van de 75 meter hoge woontoren B’Mine@Overhoeks

Sterk en maatvast

Gevelbouwer De Groot & Visser voert de complete gevelsluiting uit. De Unidek SIPS elementen, gekoppelde houten sandwichpanelen met een kern van EPS, vormen de constructieve basis van de gevel. “Er is onder meer gekeken of het systeem constructief sterk genoeg is om hoge windbelastingen op te nemen”, weet Richard Eekhoudt, uitvoerder van De Groot & Visser. “Ook zijn de panelen meer maatvast dan traditionele houtskeletbouwelementen, ze hebben een zeer lage productietolerantie.”

Snelle montage

Daarnaast is het systeem positief beoordeeld op praktische voordelen tijdens de montage. “Het Unidek SIPS element is relatief licht, dus gemakkelijk te hanteren”, zegt Eekhoudt. “De montage kan vlot worden uitgevoerd, bevestigingen in hout zijn sneller en eenvoudiger uit te voeren dan in beton. En er is relatief minder zwaar bevestigingsmateriaal en -materieel nodig.”

De Groot & Visser plaatste in ruim twintig weken tijd meer dan 500 Unidek SIPS elementen. “Dat is heel snel”, verzekert Eekhoudt. De Unidek SIPS elementen voor woontoren B’Mine hebben een afmeting van 6 bij een kleine 3 meter. “We zetten een complete beuk met één hijsbeweging dicht”, zegt de uitvoerder. “Dat is bepalend voor het hoge bouwtempo.” Dat de aluminium kozijnen en de beglazing onder geconditioneerde omstandigheden vooraf in de gevelelementen zijn gemonteerd, draagt daar ook aan bij.

Beproefde methode

Structural Insulated Panel System (SIPS) is een beproefde bouwmethode die in Amerika al sinds de jaren 50 wordt toegepast. Ook in Nederland neemt de laatste jaren de vraag naar SIPS sterk toe. Door de ambitieuze energiedoelstellingen van de overheid en de daaraan gekoppelde aanscherping van de bouweisen zijn isolatie, details zoals koudebruggen en luchtdichtheid steeds belangrijker. Met traditionele bouwmaterialen is het bijna onmogelijk invulling te geven aan die nieuwe eisen.

De komende tijd gaat De Groot & Visser verder met de afwerking van de gevel. De Unidek SIPS elementen worden bekleed met zwarte glaspanelen, composiet en aluminium zetwerk. De eerste huurders zullen halverwege 2017 hun woning in B’Mine betrekken.

Over Kingspan Unidek
Kingspan Unidek is leverancier van innovatieve oplossingen voor snel en efficiënt bouwen en isoleren en levert een actieve bijdrage aan energiebesparing en optimalisatie van het wooncomfort. Alle producten zijn vervaardigd op basis van het milieusparende isolatiemateriaal EPS (geëxpandeerd polystyreen). Kingspan Unidek is in Europa marktleider op het gebied van zelfdragende isolerende sandwichelementen voor hellende daken. Het leveringsprogramma omvat verder onder meer universele elementen die toepasbaar zijn voor alle bouwdelen, renovatieproducten, plat-dak-, wand- en gevelelementen, spouwmuurisolatieplaten en prefab funderingsbekistingsystemen. De onderneming, opgericht in 1969 en voorheen bekend als Unidek B.V., is onderdeel van de Kingspan Group. Kijk voor meer informatie op www.kingspanunidek.com.

URL:
http://www.kingspanunidek.com/nl

Vraag informatie aan van Kingspan Unidek B.V.
 
Om meer informatie aan te vragen van Kingspan Unidek B.V. kunt u het formulier hieronder gebruiken.
 
*Naam:    
*Email:    
Bedrijf:    
*Type:    
Tel.:    
*Adres:    
*Vraag:    
    (* = Verplicht veld) 
Voeg mij toe aan de verzendlijst voor de gratis 2-maandelijkse BouwOnline nieuwsbrief.  
     
 
 


Zie voor alternatieve termen en overige relevante zoekbegrippen de volgende voorbeelden:

E111 - Dak/wand-beplating, panelen
P42 - Thermische isolatie, incl. bekleding
R361 - Woningbouw